Yritysostoinvestoinnin tuotto miinus 100 % kahdessa vuodessa – tosielämän esimerkki

Kirjoittaja Jukka Walliander | 9.4.2021

Toimiala: Suomen B2B palvelumarkkina

Ostaja: pääomasijoittajan rahoilla kasvava iso palveluntarjoaja

Ostettu: yksityisomisteinen samalla alalla parikymmentä vuotta toiminut muutaman kymmenen ammattilaisen palveluntarjoaja

Ostajan tavoite: ostaa suhteellisesti poikkeuksellisen hyvin menestynyt pienempi kilpailija pois markkinoilta ja mahdollisesti oppia olisiko pienen yrityksen korkeassa laskutuksessa / henkilö jotain opittavaa.

Ostaessaan pienen yrityksen iso yritys toimi, kuten yrityskaupoissa on tapana tehdä. Tutki due diligencessaan pienen yrityksen tekemiä asiakassopimuksia, analysoi erilaisia tehokkuuslukuja ja hoiti kauppasopimuksella pienen yrityksen johdon pakkositouttamisen määräajaksi.

Ja unohti muun henkilökunnan.

Kun pieni yritys sitten jatkoi kaupan jälkeen osana isoa yritystä, lähdettiin pientä yritystä integroimaan ison yrityksen järjestelmiin eikä pienen yrityksen toiminnasta yritettykään oppia mitään. Seurauksena pienen yrityksen vanhoja asiakkaita pakotettiin muuttamaan omia ostotottumuksiaan ison yrityksen prosesseihin sopiviksi. Esimerkiksi tutulle yhteyshenkilölle soittaminen ja palvelun tilaaminen korvattiin netissä täytettävällä palvelutiketillä ja lopputulos oli helppo arvata.

Kahden vuoden kuluttua yrityskaupan toteutumisesta pienen yrityksen alkuperäisestä henkilökunnasta oli jäljellä n. 10 % ja suurin osa lähteneistä työntekijöistä – ei siis johdosta – oli yhdessä perustanut kilpailevan yrityksen.  Tämä uusi kilpailija oli lähtenyt erinomaisesti liikkeelle hyvin pitkälti mukana seuranneiden asiakkuuksien varassa.

Miten tämä täydellinen mahalasku olisi voitu välttää?

Esimerkiksi perehtymällä hankintaprosessin aikana due diligencessa ostettavan pienen yrityksen henkilökuntaan. Mikä on heidän mielestään ollut yrityksen kiistattoman menestyksen salaisuus, miksi he itse viihtyvät yrityksessä, miten heidän suoritustaan on mitattu, mitä hiljaista tietoa yrityksessä on jne.

Kuvaamani tapaus on 100 % suoraan tosielämästä ja aivan lähivuosilta. Rahaa paloi pelkässä yrityksen ostossa yli 10 miljoonaa euroa ja lopputulos ostajan kannalta oli huonompi kuin ennen kaupantekoa. Tämä on poikkeuksellisen alleviivaava esimerkki siitä, miksi olemme kehittäneet oman henkilöstöjohtamisen due diligence -palvelutuotteemme.

Tutkimusten mukaan yli 70 % yrityskaupoista lasketaan ainakin osittain epäonnistuneiksi, joten…

#hrdd #henkilöstöstrategia #osaajapääoma

 

Jukka Walliander
P&P Suomen perustaja ja toimitusjohtaja

Varaa palaveriaika