”Tottakai kaikki haluaa tulla meille töihin!”

Kirjoittaja Jukka Walliander | 30.8.2018

Rekrytoinnin yksi haastavimpia osia on saada työnantajasta irti selkeitä perusteita miksi uusien työntekijöiden kannattaisi tulla juuri heille. Tätä tietoa tarvitaan aina rekrytointia aloitettaessa oli sitten kyse media- tai suorahausta.

Mediahaussa ilmoitusta laadittaessa on pystyttävä kertomaan kohderyhmää puhuttelevia syitä, miksi kyseiseen firmaan kannattaa hakea ja suorahaussa tämä viesti on suorastaan kaiken ydin. Silti tätä kysyttäessä rekrytoivat esimiehet menevät usein kovin vaivaantuneiksi ja vastaukset ovat luokkaa: ”meillä on hyvä porukka.” Ei riitä!

Jokainen työssäkäyvä ihminen kuvaa työyhteisöään sanoilla ”hyvä porukka.” Jos ei kuvaa, niin työpaikan vaihtoprojekti on jo käynnissä. Kilpailuedun on oltava erotteleva ja uusien työnhakijoiden kannalta olennainen.

Työnantajalla on haastattelussa suuret mahdollisuudet sössiä koko projekti, jos haastattelija tulee tilaisuuteen väärällä asenteella. Nykyaikainen työsuhde on kahden kauppa eikä kummallakaan saa olla sanelevaa valtapositiota. Taaksepäin kädet puuskassa nojaileva ”no miksi meidän pitäisi palkata sinut” haastattelija ei kummoisia saa aikaiseksi.

Vuosikymmenet jatkunut asetelma, jossa työnantaja laittaa lehteen ilmoituksen ja vastaanottaa joukon ”pyydän kunnioittavasti tulla huomioonotetuksi” -hakemuksia on opettanut työnantajat tiettyyn asenteeseen, josta on syytä päästä eroon.

Yhä useammin työhaastattelut ovat tilanteita, joissa työnhakija ei edes ole hakemassa työtä. Hän on vain vastannut suorahakukonsultille tai nettikyselyyn olevansa kiinnostunut keskustelemaan asiasta lisää. Tällöin haastattelija on aivan yhtäläisessä myyntitilanteessa kuin työnhakija. Työhaastattelu on muuttunut kahden tasavertaisen toimijan keskusteluksi, jossa tunnustellaan mahdollisuutta yhteistyölle.

#osaajapääoma #rekrytointi

Jukka Walliander
P&P Suomen perustaja ja toimitusjohtaja

Varaa palaveriaika