Tiedätkö, kuka puhuu nimissäsi ja onko sillä mitään väliä?

Kirjoittaja Jukka Walliander | 20.9.2018

Harva tilanne työelämässä on yhtä tunnelatautunut kuin työnhaku. Työtä hakiessaan ihminen laittaa peliin persoonansa, toiveensa, ammattitaitonsa ja tulevaisuuden haaveensa. Voidaan myös sanoa työnhakupäätöksen takana olevan ajatuksen:

”Olen tutustunut yritykseenne ja olen halukas viettämään valveillaoloajastani enemmän teidän kuin oman perheeni kanssa.”

Tältä pohjalta voisin kuvitella henkilöstön palkkaamisaikeissa olevan yrityksen panostavan kovasti siihen, miten työnhakijoita / asiasta kiinnostuneita / mahdollisia tulevia työnhakijoita / mahdollisia tulevia tai nykyisiä asiakkaita kohdellaan, mutta näin ei tunnu asia olevan ainakin jos keskustelupalstoja lukee.

Kiire ja sählääminen ovat pieniä rikkeitä verrattuna niihin räikeisiin laittomuuksiin, asiattomuuksiin ja hyvien tapojen vastaiseen toimintaan, joita haastattelutilanteissa tehdään ja kaikki tämä jonkun yrityksen nimissä.

Itse olen toiminut rekrytoinnin parissa vuosikymmeniä eri rooleissa ja palveluntarjoajana voin laskea yhden käden sormilla ne yritykset, jotka ovat kysymyksillään osoittaneet olevansa kiinnostuneita tavasta, jolla heitä tulen toimeksiannon myötä edustamaan. Sen sijaan niitä on paljon enemmän, jotka toteavat valinneensa ”halvemman vaihtoehdon.”

”Halvemman?” Mitä tyytymätön ja pahimmassa tapauksessa jopa katkeroitunut ihminen voi yritykselle maksaa? Huonosti hoidetussa rekrytoinnissa saadaan yksi tyytyväinen (valittu) ja kymmeniä tai jopa satoja negatiivisia suurlähettiläitä.

Toinen vaihtoehto on saada ”ei-valitutkin” henkilöt vähimmilläänkin kohdeltua ystävällisesti ja tyylikkäästi ja jopa nostettua yrityksen brändiarvoa heidän silmissään.

”Kiitos sinulle, sääli etten tullut valituksi, mutta mielenkiintoni (toimeksiantajan nimi) kohtaan kasvoi entisestään ja tulen varmasti hakemaan heille uudelleen.” – tosielämän sitaatti.

Entäs jos asiat halutaan tehdä itse? Kuka hoitaa haastattelut? Vaikka henkilöstöosasto tekisikin hienoa työtä, miten haastattelevia esimiehiä on tehtäväänsä perehdytetty? Kaikki menee hienosti, kunnes ehdokas joutuu usean hengen inkvisitiotuomioistuimeen vastaamaan hyökkääviin ja asiattomiin kysymyksiin?

Eilen viimeksi kuulin hienon esimerkin, kuinka hyvin perinteisellä toimialalla toimiva yritys oli parilla muutoksella vaihtanut työvoimapulansa laadukkaiden hakijoiden ylitarjontaan. Toivoa siis on. Ero umpisurkean ja nykyaikaisen ihmisten kohtaamisen välillä voi olla kiinni yhdestä oivalluksesta ja toivottavasti lamppu syttyy jossain tämänkin kirjoituksen ansiosta.

#osaajapääoma #kumppanivalinta #ihmistenkohtaaminen

Jukka Walliander
P&P Suomen perustaja ja toimitusjohtaja

Varaa palaveriaika