Rakkaudentunnustus rekrytoinnille

Kirjoittaja Jukka Walliander | 21.10.2021

Minä tunnustan, rekrytointi on minun juttuni.

Jokainen uusi asiakkuus avaa minulle aina uusia maailmoja, jollaisista en välttämättä ole ollut edes kuullut. Vilpittömillä ja jopa naiiveilla kysymyksillä minulle avataan aina uuden yrityksen ja tehtävän olennaiset vaatimusmittarit sovitettuina yrityksen strategiaan. Vanha kokemukseni muista yrityksistä / toimialoista / rooleista auttaa minua ymmärtämään jokaista positiota entistä paremmin ja pystyn haastamaan esimiehiä roolien menestystekijöistä.

Vanhan asiakkuuden jatkuminen se vasta palkitsevaa onkin. Tunnemme toisemme menneisyydestä ja pystymme esittämään asiakkaan kanssa toisillemme toiveita yhteistyön edelleen kehittämiseksi. Parhaat asiakkuudet kehittyvät ajan myötä sille tasolle, että asiakkaan ja palveluntuottajan organisaatioiden välinen raja alkaa olla kovin hentoinen ja salaisuuksia tai varauksia ei enää ole.

Suorahaku on mahtava laji. Ensin pohdin mistä voisin löytää parhaan yhdistelmän roolissa tarvittavia ominaisuuksia ja ketkä voisivat puolestaan saada eniten irti nyt tarjolla olevasta roolista eli

millaiseen uratarinaan tämä kyseinen tehtävä olisi luontainen jatkumo.

Tehtävän myynti potentiaalisille ehdokkaille on seuraava namupala, jossa saan käyttää koko osaamistani kohderyhmän toiveiden analysoinnista (markkinatutkimus), nyt tarjolla olevan roolin oikeiden asioiden korostamiseen (markkinointi), hyvien asioiden ilmaiseminen kirjallisesti tai suullisesti kuitenkin ehdottomasti totuudessa pysyen (copywriter). Jos löydetyn ehdokkaan kanssa keskustelu ja tehtävän kauppaaminen hänelle ei ole myynnin kuningaslaji, niin mikä sitten on? Vaikka kyseinen ehdokas ei asiasta innostuisikaan, on tämä aivan suoraa asiakasyrityksen mielikuvamarkkinointia.

Haastatteluun valmistauduttaessa mietin millaisilla kysymyksillä kaivan ehdokkaasta esiin tehtävän kannalta olennaisimmat ominaisuudet ja millaiset vastaukset ilmaisevat erisyvyistä osaamista näillä osa-alueilla. En koskaan laadi itselleni täsmällistä kysymyslistaa, vaan ainoastaan muutaman pääotsikon, joiden alla haluan keskustelun virtaavan suhteellisen vapaasti, mutta kuitenkin päämäärätietoisesti ohjattuna. Näin juttutuokio säilyttää miellyttävän rupattelumaisen tunnelman, mutta välittää minulle kuitenkin haluamani tiedot ja eri ehdokkaiden vastaukset ovat yhteismitallisia.

Ehdokkaiden esittely asiakkaalle on sekin kiehtova osuus, sillä vaikka kuinka kirjoitan haastatteluraporttiin asioita, jää kuitenkin rivien väliin aina asioita, jotka on hyvä täsmentää asiakkaalle ja mitä syvempää meidän yhteistyömme on, sitä enemmän asiakas kuuntelee minun näkemyksiäni. Aina joskus joudun sanomaan asiakkaalle suoraan vastaan hänen mielipiteisiinsä ja silloin kun asiakas toteaa jälkikäteen (viimeksi tänään) minun olleen oikeassa näkemyksessäni pääsen taputtamaan itseäni olalle.

Kielteisten vastausten antaminen motivoituneille ehdokkaille ei tietenkään ole pelkkää juhannuskarnevaalia, mutta silloin kun koko prosessin on toteuttanut ammattimaisesti ja inhimillisesti sekä avannut matkan varrella käytettävät kriteerit, on helppo soittaa ensi kerralla samalle ehdokkaalle jos/kun seuraava rooli voisikin sopia tälle vielä paremmin.

Pääsen käyttämään laajalla kirjolla vuosikymmenten aikana kertynyttä ammatillista osaamistani, opin uusista toimialoista sekä tutustun jatkuvasti uusiin ihmisiin. Lisäksi tiimissäni on useita samaa työtä tekeviä kollegoja, joiden kanssa jaamme onnistumisemme tai puramme harmimme koko ajan yhä parempaan pyrkien.

I love my job!

#rekrytointi #osaajapääoma

 

Jukka Walliander
P&P Suomen perustaja ja toimitusjohtaja

Varaa palaveriaika