Rahalla vai rakkaudella?

Kirjoittaja Jukka Walliander | 25.3.2021

Tein Linkedinissä lyhyen gallupin aiheesta, joka itseänikin oikeasti askarruttaa ja jonka ympärillä pyöriviin keskusteluihin olen päätynyt lukuisia kertoja: ”Mikä on tehokkain yksittäinen menetelmä koko henkilöstön motivoimiseen?”

Jokaisella kyselyllä on aina rajoituksensa eivätkä vaihtoehdot tässäkään kyselyssä olleet täysin yhteismitallisia, mutta silti tulos oli itselleni suuri yllätys:

  1. Esimiestyön kehittäminen – 59 %
  2. Raha – 17 %
  3. Selkeät suoritusmittarit – 16 %
  4. Yrityksen tarinan avaaminen – 8 %

Myönnän esimiestyön kehittämisen olevan aika laaja käsite verrattuna muihin, mutta omasta mielestäni tärkein yksittäinen koko henkilöstöön toimiva menetelmä on yrityksen tarinan avaaminen aivan kuten Simon Sinek kuvaa hittikirjassaan ”Why?”

Rahalla on eniten merkitystä yksilölle silloin, kun sitä ei ole ja tietyn pisteen jälkeen rahan merkitys motivoivana tekijänä alkaa tutkimusten mukaan merkittävästi laskea. Omassa työssäni taas olen törmännyt useasti siihen, kuinka selkeät suoritusmittarit ovat myös todella tärkeitä, mutta ilman työlle koettavaa merkitystä ne eivät toimi.

Sellaista omnipotenttia motivointitekijää ei ole keksittykään, joka toimisi kaikille. Markkinoinnissa kenties suurin oppimani viisaus oli se, että kohderyhmän mieltymyksiä ei saa peilata oman itsen kautta. Jos minä pidän tai olen pitämättä jostain asiasta ei vielä tarkoita yhtään mitään.

Vetoan vielä Sinekin lisäksi toiseen suosittuun kirjailijaan, nimittäin Yuval Noah Harariin väittäessäni tarinoilla olevan kaikkein suurin merkitys motivaatiolle. Kirjassaan ”Sapiens” hän kuvaa kuinka meidän ihmisrotumme fyysisestä heikkoudestaan muihin ihmislajeihin verrattuna nosti lopulliseksi voittajaksi nimenomaan kykymme kertoa tarinoita ja kykymme nähdä itsemme osana jotain suurempaa.

Väitän siis yrityksen tarinan avaamisella olevan kaikkein suurin merkitys henkilöstön motivoinnille ja mieluiten vielä siten, että yksilö pystyy näkemään oman osuutensa tarinassa.

#henkilöstöstrategia #johtaminen #osaajapääoma

Jukka Walliander
P&P Suomen perustaja ja toimitusjohtaja

Varaa palaveriaika