Noinhan useimmat rekrytoinnit lähtevät liikkeelle. LissuMatti onkin vaihtamassa työpaikkaa / jäämässä eläkkeelle tai on tapahtunut jotain muuta ”yllättävää”, johon ei osattu varautua mitenkään ja nyt on kiire!
Erityisesti pidän ilmoituksista, jossa sanotaan ”sopiva osaaja palkataan heti, kun sellainen ilmaantuu, joten pidä kiirettä.” Sama suomeksi: kiire on hirveä ja palkkaamme ensimmäisen vähänkään sinnepäin olevan osaajan – tai edes jonkun!
Mikään työsuhde ei ole ikuinen, joten esimiehen on osattava varautua tuleviin rekrytarpeisiin ennenkuin tilanne on ehtinyt kehittyä tulipalon asteelle. Jos esimies ei osaa varautua ennalta jonkun tiimiläisensä lähtöön, on tilanne mielestäni vastaava kuin jos autonasentaja lähtisi rautakauppaan ostamaan kiintoavainta siinä vaiheessa, kun korjattava auto on verstaalla konepelti pystyssä. Mikä yllätys, että tarvitsen työkaluja!
Esimiehen olisi syytä ymmärtää mitä yrityksen strategian noudattaminen tarkoittaa nyt ja tulevaisuudessa juuri hänen osaltaan. Mitä hänen vastuullaan olevalta yksiköltä vaaditaan ja millä resursseilla hänen on pystyttävä vastaamaan noihin vaatimuksiin? Tarvitaanko koulutusta, sisäisiä siirtoja vai kokonaan uusia ihmisiä palkkalistoille?
Siitä esimiehelle maksetaan.
Esimiehen rooli on täysin verrattavissa palloilujoukkueen valmentajaan. Joukkueen suorituskyvyn on oltava paljon enemmän kuin yksittäisen valmentajan / esimiehen. Jos joukkue toimii vajaateholla ei tavoitteita saavuteta. Palloilujoukkueessa valmentajalla on käytettävissään reservejä poissaoloja paikkaamaan, mutta työelämässä vastaavaan varautuvat esimiehet ovat kovin harvassa. Siksi asiakkaat jäävät palvelematta tai muu työ tekemättä, koska miehistövajaus pääsee yllättämään.
Paniikille on tietysti olemassa vaihtoehtokin: ammattimainen esimies ymmärtää omaan tiimiinsä kohdistuvat yrityksen strategiasta johdettavat odotukset ja hän alkaa kerätä kaikessa rauhassa tietoonsa henkilöitä, joista voisi ajatella tulevan tiimiläisiä joskus lähitulevaisuudessa. Tätä kutsutaan jatkuvaksi rekrytoinniksi tai sourcingiksi tai pipelineksi. Rakas lapsi jne.
Avointen hakemusten vastaanotto ei liity tähän asiaan mitenkään. Muutamat valistuneet (ja menestyvät) yritykset ovat jo kertoneet lopettaneensa avointen hakemusten vastaanoton kokonaan, koska ne eivät kuitenkaan johda kenenkään kannalta haluttuun lopputulokseen.
Haluaako esimies palkata paniikissa palomiehiä, vai rekrytoida kaikessa rauhassa strategian mukaisia ammattilaisia – jokaisen oma valinta.
#osaajapääoma