Organisaatioiden arvot ovat tyhjää sanahelinää

Kirjoittaja Jukka Walliander | 28.1.2021

Keskusteluissa nousee toistuvasti esiin se, kuinka työntekijät ja muut sidosryhmät haluavat organisaatioilla olevan selkeät arvot ja arvojen pitää näkyä käytännössä ja päivittäisessä johtamisessa. Asia selvä.

Minkä organisaation arvoja ovat:

  • Avoimuus
  • Asiakaslähtöisyys
  • Rehellisyys
  • Vastuullisuus
  • Tasa-arvoisuus
  • Oikeudenmukaisuus

Oikea vastaus: kaikkien

Onko joku nähnyt yhdenkään organisaation arvoissa olevan jotain merkittävästi yllämainituista poikkeavaa? Miten arvojen kautta voi erottautua muista, jos kaikilla on ainakin paperilla samat – sinänsä kyllä ylevät arvot.

Ehdotankin yhdeksi ainoaksi arvoksi kaikille organisaatiolle seuraavaa:

Kunnioitus

Kunnioitusta kollegoita kohtaan, kunnioitusta asiakkaita, alihankkijoita, yhteistyökumppaneita, ympäristöä, työoloja, lainsäädäntöä jne. kohtaan. Kunnioitus karsii automaattisesti huonot käytöstavat ja kaiken muun ikävän pois organisaation toiminnasta.

Onko tämä sitten erittelevä arvo? No ei ole, mutta ainakin se on helposti muistettava ja siten kaikkea organisaation toimintaa on helppo peilata sitä vasten. Se on myös helppo ilmaista kaikessa mahdollisessa viestinnässä ja saada osaksi jatkuvaa oman toiminnan kehittämistä. Se toimii myös kovin hyvin vaikka henkilöstöstrategian punaisena lankana.

Täten julistan Pleinert & Partner Finland Oy:n arvoksi kunnioittamisen ja kaikkea meidän toimintaamme tulee peilata tästä lähtökohdasta. Helppoa tämä ei tule olemaan, sen rohkenen tällä elämänkokemuksella jo tässä vaiheessa väittää.

Kuka muu uskaltaa?

#osaajapääoma #arvot #kunnioitus #rohkeus #henkilöstöstrategia

Jukka Walliander
P&P Suomen perustaja ja toimitusjohtaja

Varaa palaveriaika