Myyntijohtajan salainen ase

Kirjoittaja Minna Sütö | 15.5.2019

“Mitä vaativampiin tehtäviin olen edennyt, sitä tärkeämmäksi on tullut tietoinen läsnäolo, kyky olla läsnä kaikissa kohtaamisissani”, myyntijohtaja sanoi johtoryhmänsä valmennuspäivässä.

Valmennuspäivän teema oli johtajuuden kehittyminen ja myyntijohtaja oli valinnut tietoisen läsnäolon annetuista teemakorteista tärkeimmäksi oman johtajuutensa kulmakiveksi.

Markkinatilanne oli haastava, tietenkin. Asiakkaista oli huolehdittava, samoin työntekijöistä. Tulospaineet olivat kovat, kuten aina. Johtajuudelta vaadittiin paljon: ei ollut helppoa johtaa organisaation tuloksentekokonetta, innovatiivista, kehitysorientoitunutta, voitonnälkäistä porukkaa.
Myyntijohtajalle näytti kuitenkin olevan harvinaisen selvää ja kirkasta, että läsnäolon taito auttoi häntä onnistumaan työssään.

En ehtinyt kysyä tarkentavia kysymyksiä. Ei tarvinnut.

Useampi johtoryhmän jäsen tunnusti, että hektisessä arjessa läsnäolo ei ollut itsestäänselvyys. Palavereissa ollaan läsnä fyysisesti, mutta henkinen paikallaolo on haastavampaa. Välillä pitäisi olla kolmessa paikassa yhtä aikaa ja multitaskaamisen takia käy niin, ettei ole oikein missään.

Ärsyttää, kun toinen räplää kännykkää tai tietokonettaan silloin, kun pitäisi keskittyä palaverin aiheisiin. Tulee sellainen olo, että ”poissaolevalle” ihmiselle joku muu on tärkeämpää, toinen täydensi.

Pahinta on tilanteissa, joissa tietoinen hyväksyvä läsnäolo muuttuu tiedostamattomaksi kriittiseksi poissaoloksi.

Ihmiset odottavat toisiltaan erityisesti läsnäoloa. Nekin, jotka eivät siihen itse kykene.
Haluamme, että joku on kiinnostunut siitä, mitä teen, mitä sanon, mitä saan aikaiseksi.

• Tiimiläinen rohkaistuu sanomaan näkemyksensä asiaan. Kuuleeko kukaan?
• Kollega clousaa ison asiakkuuden. Näkeekö kukaan?
• Uusi työntekijä on vielä epävarma firman käytäntöjen suhteen. Huomaako kukaan?
• Esimies on uupunut yllättävien sairastapausten aiheuttamista lisätöistä. Kiinnostaako ketään?

Tietoinen läsnäolo on johtajan salainen ase. Kun on läsnä kohtaamisissaan, kuulee ja näkee asioita, jotka muuten saattaisi ohittaa. Läsnäolevasta ihmisestä välittyy kiireettömyys ja rauha erityisesti silloin, kun suurin kiusaus olisi alkaa paniikinomainen reagointi johonkin äkilliseen kriisitilanteeseen. Läsnäoleva ihminen rakentaa luottamuksellisia ihmissuhteita, joiden varassa voidaan hoitaa hankalimmatkin asiat.

Entä sinä? Mikä on sinun salainen aseesi? Miten sinun päivästäsi tulisi parempi, jos toisit huomiosi juuri tähän hetkeen? Mikä olisi mahdollista, jos olisit siellä missä olet – etkä yrittäisi olla jossain muualla?

Minna Sütö

Jukka Walliander
P&P Suomen perustaja ja toimitusjohtaja

Varaa palaveriaika