Lojaalisuus liike-elämässä, tunkkainen tuulahdus menneisyydestä?

Kirjoittaja Jukka Walliander | 16.8.2023

Mitä lojaalisuus on? Wikipedian mukaan suomenkielinen sana lojaali periytyy raskan ja latinan kielten sanoista (ransk. loyal< lat. legalis = lakiin nojautuva) ja tarkoittaa siten lakia noudattavaa, lainkuuliaista; luotettavaa, uskollista ja rehellistä.

Yksityiselämässä lojaalisuus on uskoakseni suht selkeä käsite. Ollaan puolisolle ja kavereille uskollisia ja rehellisiä. Puolisoa ei petetä eikä kavereita huijata tai jätetä pulaan. Yksinkertaista.

Kun siirrytään työmaailmaan, kasvaa vaikeuskerroin merkittävästi. Työntekijää voidaan pitää lojaalina työnantajalleen, jos hän ei huutele epäkohdista tarpeettomasti eikä puhu työnantajastaan pahaa. Työpaikan vaihdoksetkin voi tehdä tyylikkäästi ja lojaalisti, koska on kohtuutonta vaatia ketään pysymään samassa työpaikassa koko työuraansa, vaikka tämä olisi mahdollista.

Työnantajan lojaliteetti työntekijöitä kohtaan on suhteellisen yksittäistapauksia. Vuosikymmenet sitten saattoi tehtaan patruuna pitää huolta koko yhteisöstään näiden heikkoinakin hetkinä. Ovatko suuryritysten massoille suunnatut irtisanomispaketit ja -ohjelmat kuten takavuosina Nokian Bridge-ohjelma aitoa lojaliteettia vai tulevaisuuden työnantajamielikuvan kehittämistä? Onko lojaliteetti aitoa, jos toimenpiteiden takana loistaa myös oman edun tavoittelu?

Puhuttaessa yritysten välisistä suhteista on asia entistä mutkikkaampi. Voiko yritysten välillä olla lojaliteettia? Yritysten kontaktihenkilöiden välillä sitä voi varmasti olla, mutta seinien ja huonekalujen välillä ei tietenkään. Mikäli yritykset ovat erikokoisia, päästään helposti yksipuoliseen riippuvuussuhteeseen. Käyttääkseni edelleen hygieniasyistä edesmennyttä puhelin-Nokiaa esimerkkinä, oli sen ympärillä huima ekosysteemi pieniä, käytännössä täysin Nokiasta riippuvaisia yrityksiä.

Esimerkiksi mainostoimistoalalla on yleistä, että toimisto ei ota asiakkaidensa kanssa kilpailevia uusia asiakkuuksia lojaliteettisyistä. Miten asia hoituu käytännössä? Samat omistajat perustavat rinnalle uuden toimiston, jolla ei ole alkuperäisen toimiston esteitä ja homma jatkuu. Omalla alallani rekrytoinnissa tunnen varmasti toimistoja, jotka suorahakevat omien asiakkaittensa henkilökuntaa eli rakentavat ikiliikkujaa olemalla molemmilla ovilla siirtämässä ihmisiä. Toisia sisään ja toisia ulos.

Aina välillä tunnen itseni suunnattoman tyhmäksi, kun olen kieltäytynyt lupaavista asiakkuuksista sillä varjolla, että potentiaaliset asiakkaat ovat nimenneet nykyasiakkaitani kiinnostaviksi rekrytoinnin lähteiksi ja olen halunnut osoittaa lojaalisuuttani nykyasiakkaille ja kieltäytynyt laskutettavasta työstä. Yrittäjälle näiden arvojen noudattaminen on maksanut useita hyviä kuukausipalkkoja.

Jos tällaisen valintani jälkeen nykyasiakas puolestaan on minua ja yritystäni kohtaan epälojaali ja ohjaa omia investointejaan toisaalle, niin miltä minusta tuntuu?

Tyhmältä!

P.S. artikkelin kuvituksena on AI:n tekemä kuva ”lojaalisuus liike-elämässä Renoirin tyylillä”

#lojaalisuus #b2b

Jukka Walliander
P&P Suomen perustaja ja toimitusjohtaja

Varaa palaveriaika