Juttelin hiljattain urallaan eteenpäin haluavan tuttavani kanssa, joka etsii myyntijohtajan tehtäviä. Hän on himpun yli nelikymppinen kielitaitoinen DI, BtoB myynnin osaaja, jolla on näytöt myyntiosaamisesta, hyvät ihmissuhdetaidot, kyky esiintyä ja hyvä tilannetaju. Tunnen henkilön vuosien ajalta, joten tiedän, että hän suoriutuisi henkilöjohtajana hyvin, vaikka tähän saakka onkin keskittynyt myynnin asiantuntijatehtäviin. Esimiestehtävien saaminen on ollut kuitenkin haasteellista, sillä ongelmaksi näyttää muodostuvan toistuvasti johtamiskokemuksen puuttuminen.
Kokenut ja kehityskelpoinen eivät ole toistensa vastakohtia
Vaikka olen itse yli viisikymppinen liiketoiminnan kehittäjä, en edelleenkään usko osaamisen karttuvan automaattisesti iän tai kokemusten kautta. Toisaalta, jos ihmisellä on halu ja kyky oppia virheistään ja onnistumisistaan, kokemuksesta on toki paljon hyötyä.
Valitettavasti olen nähnyt kuitenkin surullisia esimerkkejä kokeneista johtajista (ja asiantuntijoista, myyjistä sekä asiakaspalvelijoista), jotka toistavat samoja tuhoa tai tehottomuutta kylväviä toimintamalleja vuodesta toiseen, vaikka muutokseen olisi ollut todellinen tarve jo pari vuosikymmentä sitten.
Tällaiset (kokeneetkin) ihmiset vaikuttavat elävän maailmassa, jossa onnistumiset ovat seurausta omasta erinomaisuudesta tai rautaisesta ammattitaidosta ja epäonnistumiset muiden syy tai huonoa tuuria. Omia virheitä ei tunnisteta eikä ainakaan tunnusteta. Lyhyessä kohtaamisessa tällaiset ihmiset vaikuttavat vahvoilta ja ammattinsa taitavilta ja siksi heidät valitaan helpommin vaativiin tehtäviin, kuin oman erinomaisuutensa kyseenalaistavat ja kehittymään pyrkivät.
Kyky kehittyä ja oppia jatkuu koko elämän, jos vain annamme sille mahdollisuuden
En väheksy kokemuksen tuomaa lisäarvoa hyvälle johtamiselle, mutta väitän että tässäkin lajissa asenne ja tahto kehittyä ratkaisevat enemmän kuin eiliset saavutukset. Kun seuraavan kerran rekrytoit, mieti mitä oikeasti haluat uuden ihmisen tuovan organisaatioon.
Olisiko toiselta toimialalta tulevalla ihmisellä jotain annettavaa? Mitä esimiehen tulisi tehtävässään saada aikaan? Miten sitä mitataan? Millaisia henkilökohtaisia ominaisuuksia odotat uudelta ihmiseltä? Millaiset arvot henkilön tulisi jakaa? Millainen tausta tukee tehtävässä onnistumista? Kumpi tehtävässä onnistumisen kannalta on tärkeämpää – kokemus Excelin käytöstä seurantavälineenä ja työvuorolistojen täyttämisessä, vai kyky antaa suunta tekemiselle ja tukea tavoitteisiin pääsyssä?
PS. jos satut tarvitsemaan hyvää myyntijohtajaa, autan siinä mielelläni.
-Juha