Kasataanko teillä kiviä vai rakennetaanko katedraalia?

Kirjoittaja Jukka Walliander | 3.9.2020

”Miksi?” on kovin merkityksellinen kysymys pohdittaessa ihmisten motivaatiota työhön tai ylipäänsä yhtään mihinkään, kuten mm. Simon Sinek on korostanut.

Olen törmännyt useaan tapaukseen, joissa organisaatioiden exceltaulukkoja kunnioittava johto on tehnyt huolellista työtä laatiessaan organisaatiolleen strategian, toimintasuunnitelmat ja tavoitteet jakaen ne aina yksilötasolle saakka, mutta sitten pysähdytään ihmetellään miksei organisaatio ryhdykään toimimaan kuten on suunniteltu.

Me jokainen kaipaamme tekemisellemme perusteluja ja pelkkä käskytys toimii kovin huonosti.

Ihmiset ovat yleensä fiksuja ja venyvät koviinkin suorituksiin ja ovat valmiita joustamaan tarvittaessa paljonkin, kunhan heitä kunnioitetaan ja annetaan tilaisuus keskustella asioista.

Kun organisaatiolla on olemassa strategia ja tavoitteet, on ne syytä kommunikoida huolella koko henkilöstölle. Käytän tässä nimenomaan sanaa ”kommunikoida” enkä ”tiedottaa”, koska kommunikointi on kaksisuuntaista tiedonvaihtoa.

  • Mikä on meidän tarinamme ja olemassaolon tarkoitus?
  • Miksi?
  • Mistä ollaan tulossa ja mihin menossa?
  • Mitä valintoja tämä valittu suunta on tarkoittanut aikaisemmin ja mitä se tulee tarkoittamaan nyt ja tulevaisuudessa?
  • Mitä tämä tarkoittaa juuri kyseiselle työntekijälle ja hänen merkitykselleen organisaatiossa nyt ja tulevaisuudessa?

Kaikki tuntevat tarinan kahdesta vierekkäin työskentelevästä työmiehestä, joista toinen kertoi naama kurtussa ”kasaavansa kiviä” kun taas toinen kertoi ylpeästi ”rakentavansa katedraalia”.

Miten teillä?

#henkilöstöstrategia #osaajapääoma

Jukka Walliander
P&P Suomen perustaja ja toimitusjohtaja

Varaa palaveriaika